Retrofit for the future: Warwall Street, London

 

IMPROVEMENT TO TYPICAL 1990S MID TERRACE HOUSE
Transformational changes have been made to the house to bring about highly efficient energy use, and improve the quality of living for residents. These qualitative improvements are rooted in an understanding of the real concerns, habits and aspirations for tenants in social housing, elicited from a survey and evaluation of occupancy prior to design.

Context

61 Warwall is a mid-terrace, two-storey, three-bedroom house located on the Windsor Park Estate, London Docklands. The house was originally built in 1992, with masonry cavity walls, double glazing and a pitched roof with loft insulation. It was retrofitted by Penoyre & Prasad under the Technology Strategy Boards Retrofit for Future programme to meet the target of an 80% reduction in carbon emissions from 1990 standards. 61 Warwall is to being monitored for two years to evaluate performance, quality of construction and effectiveness of the retrofitted measures. The findings will create a deeper understanding of the factors influencing household energy consumption and the suitability of individual measures for large scale retrofit.

Evaluation of domestic buildings is intended to determine:

  • The performance of the building in reality
  • The performance of key energy using (and generating) equipment and systems
  • The amenity, comfort, control and convenience experienced by occupants.

Process

The presence of a long-term tenant enabled us to investigate current living habits and energy use before making any changes. The key retrofit changes included

  • An innovative ‘breathing’ roof with wood fibre slab and hemp fibre quilt insulation, Vacuum insulation panels over the solid floor
  • Triple-glazed windows with operable ventilation panels and security louvers
  • A new light well within the existing loft space brings light and air into the otherwise dark centre, inducing stack ventilation and allowing clothes to be dried here, instead of energy-intensive tumble-drying.

A key challenge for successful delivery of the project was the continued occupancy of the residents throughout the retrofit. Handover and initial testing are over, an innovative energy and space conditions monitoring suite has been installed which feeds live data back to a repository. This will be reviewed against predicted targets and can be adjusted to further reduce wasted energy. This monitoring can provide a detailed breakdown of renewable energy generated, delivered and wasted allowing for a full analysis. The predicted CO2 emissions after retrofit are 16kg/m2/yr – a reduction of 79% from the 1990 baseline for average UK social housing.

In 2011, the project won the ‘Best small housing project' category at the 3R Awards - a scheme celebrating the most innovative and effective retrofits launched by The Architects' Journal, Construction News and New Civil Engineer.

PROJECT TEAM

PUBLICATIONS

Research Reports

  • Handover Review
    Dated: July 2011
  • Home user guide Evaluation, Post-retrofit completion and monitoring report
    Dated: November 2011
  • Post-retrofit completion and monitoring reports (Quarterly)

DISSEMINATION

Blogs & Diaries

  • Retrofit for future diaries
    Dated: July 2011

CONTACT DETAILS

Low Carbon Building Group

Oxford Brookes University
Headington Campus
Gipsy Lane
Oxford, OX3 0BP